Symposium 2022

Op donderdag 3 november 2022 organiseren wij ons volgende symposium:

De waarheid en onze vertekende perceptie.

Hoe hebben we al die tijd niet kunnen zien waar Poetin mee bezig was? Omdat het ons blijkbaar niet lukt ons te verplaatsen in de wereldvisie van mensen zoals  Poetin, Trump of Xi Jinping. We kunnen, hoe zeer we het ook proberen, ons niet voorstellen dat er mensen zijn die hen adoreren? Maar waarom niet? het is toch ons vak.

En waarom zag men in de VOC tijd geen kwaad in slavenhandel en zijn straten vernoemd naar slavenhandelaars en uitbuiters zoals  Leopold 1, Jan Pieterszoon Coen, Johan de With en de grondlegger van de apartheid, Louis Botha.

Hoe hebben we kritiekloos het vrije marktdenken en verheerlijking van consumptie kunnen omarmen, blind voor de humane en ecologische consequenties?

Allemaal vragen waarop we het antwoord schuldig moeten blijven. Hoewel we menen verstandige, intelligente wezens te zijn, moeten we beseffen dat we niet alleen kind van onze tijd zijn maar ook dat we binnen onze tijd onze ideeën en ons geloof daarin soms fors moeten bijstellen en dat we onze beperkingen daarin hebben. Dat we momenteel in een tijd leven waarin onze heilige huisjes omver geworpen worden is wel duidelijk maar dat de zelfs de aantoonbare werkelijkheid als onzin wordt afgedaan, dat is nieuw. De hoogste tijd dus om stil te staan bij de geldigheid van onze perceptie en ons bezig te houden hoe deze wordt vervormd.

Het  thema ‘de waarheid en onze vertekende perceptie’ zal besproken worden langs zowel gezonde als pathologische mechanismen die aan onze werkelijkheid vorm geven:

Splitsing in goed en kwaad wordt door Jaap Wijkstra besproken aan de hand van de film Der Untergang.

Dissociatie en trauma wordt door  Desirée Tijdink uit de doeken gedaan met de film Fight Club.

De film The Manchurian Candidate vormt het uitgangspunt voor Harold van Megen om het thema complotdenkers, QAnon en white supremacy te bespreken.

Nel Draijer gaat in op loochening waarvoor zij de film Il Papà di Giovanna gebruikt.

Hilgo Bruining zal de relatie tussen werkelijkheid en erfelijk belichten film Les Fils d’Autre.

Tenslotte bespreekt Sisco van Veen ontkenning in het senium aan de hand van de film The Sunset Limited.

Dagvoorzitter is Gerdie Snellers, zij zal tevens de forum discussie leiden.