Symposium

Geachte collegae,

Op donderdag 4 november organiseren wij  ons volgende symposium met als thema:

Ruimte

Er bestaat een nauwe relatie tussen de psychiatrie en het begrip ruimte want al die soorten ruimten spelen een rol in ons vak.
Het is dan ook geen toeval dat het begrip actieve adaptatie – de mogelijkheid je leefruimte zo aan te passen, dat jij daarin tot ontplooiing kan komen-, in tegenstelling tot passieve adaptatie waarin je jezelf slechts kan schikken in je lot, wordt gezien als de definitie van psychisch gezond zijn.

Nu we weer ruimte in mogen nemen en samen in een bioscoop mogen zitten, lijkt het een uitgelezen moment stil te staan bij die ruimte, ruimte in relatie tot de psychiatrie.

Inês Pinheiro bespreekt het ruimte scheppende van de verbeelding bij traumatische gebeurtenissen. Hiervoor selecteerde zij fragmenten uit de film ‘Pan’s Labyrinth’.

Renske Blom praat ons bij over de extra behandelruimte door het gebruik van psychedelica in de psychotherapeutische behandelingen aan de hand van de film Midsommar.

Harold van Megen laat aan de hand van de film,’ Away we go’,  zien hoe we om kunnen
gaan  met de illusie van onbegrensde beslisruimte.

Giorgio Mauro samen met Boudewijn Schoewert nemen ons mee in de wereld van de sciencefiction en de film’ Interstellar’ waarbij Giorgio de relatie ruimte en psychotherapie zal bespreken en Boudewijn het gebruik van ruimte in de film uit de doeken zal doen.

Jan Rudolph de Lorm zoemt in op het effect van beperking van ruimte op de
creativiteit van de patiënt Vincent van Gogh  a.d.h.v. van zijn schilderijen en beelden
uit de film At ‘Eternity’s gate’.

De dag wordt pas afgesloten nadat het publiek tijdens de forumdiscussie ruimte
heeft kunnen innemen.

De dagvoorzitter is  Floor Scheepers